........

domenica 24 marzo 2013

Shilla dhe KaribdaSHILLA DHE KARIBDA


“Hapini radiot - thoshnin nën zë të pakënaqurit -   
rrëshqisni sintonitë e tyre si mbi xhama qiellorë,
të thyera nga grindja e ideologjive.
Tani një luftë e padukshme zhvillohet në eter,
me antena,
me valë elektromanjetike,
me radarë.
Çdo centimetër kub ajër që thithni mbushet me fjalime,
histeri, nota proteste, paralajmërime, 
kërcënime. Çdo centimetër kub ajër
mbushet me mijëra llogore,
aq sa nuk ka më vijë fronti.

Nuk e ndieni si është trashur ajri prej tyre?”

Mbi kokat tona shqyenin njëra tjetrën ideologjitë.

Të vetërrethuar
ishim
përballë gjithësisë.

Kinemaja  dimërore
si një arenë teatrosh antikë,
pasditeve mbushej cit më cit
me ithtarë të eksituar
që ndiqnin “proceset e grupeve armiqësore”.
Në rresht ose
një nga një i nxirrnin në arenë dhe turma oshëtinte:
“Në litar, në litar!”
dhe autoparlantet sa një bojë njeriu atje jashtë,
shumfishonin jehonën : “Në litar, në litar!”

Jepeshin pretenca e vendime dënimesh nën duartrokitje,
fajësoheshin  mediat e huaja,
orientimi i antenave
dhe urdhërohej heqja e tyre nga tarracat.

Gjithë natën autoparlantët
rrufisnin të përgjumur  errësirat
qiellore,
derisa membranat e tyre,
të nesërmen,
imitonin bubullimat
dhe fillonin të dridhnin
ajrin me zë të ngjirur për sukseset në aksionet vullnetare
të së dielës.

Lëviznim sintonitë, shkelnim “grup - grup”
mbi copra xhamash qiellorë
dhe dëgjonim të çuditur Radio Tiranën,
midis Shillës dhe Karribdës së luftës së ftohtë,
që kuiste edhe ajo
 në të gjitha gjuhët e botës.
Artikujbërës, përkthyes të stërvitur, glorifikonin parajsën
e “Kështjellës së Pamposhtur të Adriatikut” 
dhe shkonin të ushqeheshin
me dietën e varfër të një doktrine 
që po jepte shpirt.
 Tej demagogjive, duke mbajtur frymën pezull,
dallonim motoskafët që tërhiqnin pas trupat pa jetë
të moshatarëve tanë,
të bërë shoshë nga plumbat,  
ndërsa egërsirat e nëndetit, të ndezura nga gjaku,
i ndiqnin deri te bankinat.

Ndëshkoheshin komandantët e radhës në kufi
dhe shpeshtoheshin alarmet. Në mesnatë
na çonin nga gjumi për të zënë në kohë
rajonin e mbrojtjes dhe  shkonim të gdhinim  netët e zborit
nëpër barkun e gjarpërinjtë të transheve deri te kokat
e tyre prej bunkerësh.

Atje, në mes të humbëtirave,
të rrethuar nga  cinxuj të shushatur yjesh që shqyenin sytë,
të rrethuar nga shamataja e parreshtur e dallgëve,  
të rrethuar nga një harrim kozmik  në vetminë pa kuptim
të netëve,
me kundragaz në kokë, si jashtëtokësorë,
shpenzonim durimin e pritjes, me vështrimin e ngulitur
nga deti,
se mos shfaqeshin luftanijet  e huaja,
me dritat e shuara
në portat e qytetit.

Atëhere lufta e ftohtë,
na kishte ftohur
vetveten, si qirinjtë.

Të vetëm, atëherë,
si në një karrotrec,
atdheun
rimorkionim në udhëkryq.


Nessun commento:

Posta un commento