........

giovedì 21 marzo 2013

Erdhe vonë, hyjnia ime

 ERDHE VONË, HYJNIA IME


Erdhe vonë, hyjnia ime. Nga pritja e gjatë
kaq herë e modelova shtatoren tënde.

Që në fëmijëri, gërvishtja në kujtesë
skena primitive
si  skenat e gjuetisë
në artin prehistorik të shpellave.

Kur m’u forcuan kërcinjtë
fillova të shkelja  këmbëzbathur
si një eremit nëpër gjiret e fshehta të detit
dhe të prisja të vije si një Afërditë e ngjizur nga  dallgët.

Ishe e fshehur pas çdo gjallese
që këlthiste në vijën e largët të horizontit,
pas çdo sinjali që më jepte një yll që binte,
pas çdo dritareje që hapej.

Çdo shtjellë ere
më mbështillej si përqafimi yt i padukshëm
dhe Ylli i  Jugut  më bënte roje netëve 
se mos
shkalloja.

Atëherë, me një furçë më vunë të zografisja
muret e zvetënuara të një epoke. Kisha frikë
ta thoshja emrin tënd. Zbrisja në Butrint dhe fshehurazi,
dilja të të prisja në portën Skea
nga patën hyrë dikur  udhëtarët homerikë.
Ulesha në shkallaret e teatrit të lashtë
se mos kapja rastësish jehonën e zërit tënd
në mes të ofshamave të tragjedive.  

Shtrihesha në qelat nëntokësore të dyzetë shenjtorëve,
larg të tjerëve, të lëpija plagët që më shkaktonte pritja jote.

Erdhe vonë, hyjnia ime dhe m’u desh kaq herë
të të modeloja, si në një studio ADN-je
dhe m’u desh kaq herë të urtësoja zjarrminë 
që më kapllonte.

Erdhe e rrethuar me një luzmë drite atëherë kur bëhesha
 gati të fikja shpresat,
dhe si një amazonë e rreptë më ringjalle,
me shoqërueset e tua të përjetshme:
poezinë në një krah dhe dashurinë në anën tjetër.

2012

Nessun commento:

Posta un commento