........

domenica 24 febbraio 2013

LegjionarëtLEGJIONARËT


Kush e dha i pari lajmin për ekzistencën e një grupi 
legjionarësh ilirë  të shpallur të humbur 
nga ushtria eAleksandrit të Madh, Pirros së Epirit
a  ndoshta të vet Skënderbeut? Të dhëna
kontradiktore qarkullonin për dukjen apo përkatësinë,
                        ashtu si për disqet fluturues
me dëshmitarë okularë,  që dëshmojnë para komisionesh,
të ngritura për ekzistencën e tyre.
Këta legjionarë, që shfaqeshin
pas një drite të purpurt, me një pluhur yjesh që shoqëronte  
marshimin  e tyre, i shihnin tek ndalonin
për të pushuar, duke ulur nga supet siluetat e ca
                        kështjellave ilire  gjysmë të rrënuara,
(dëshmitarët ngatërrojnë format e tyre, duke përmendur
                        Rozafën, kështjellën e Kaninës, Beratit,
                        Shkupit, Ulqinit, Danjës, Ulpianës, Janinës,
e më shpesh atë të Krujës), ndeznin në mes një  zjarr 
                        kaltër ku nuk shquhej dot së largu në se
flinin apo vazhdonin  seancat e një Kuvendi Kohërash.
Kur rinisnin të ngarkonin sërish siluetat e kështjellave
                        gjysmë të rrënuara
 dhe të largoheshin  në heshtje, duke u tretur në thellësi
                        të mbrëmjes,
vraponin kureshtarët të gjenin të paktën një gjurmë,
një grusht  hi nga ai zjarr i çuditshëm,
një mesazh të lënë qëllimisht, për të vërtetuar se kjo nuk
                        ishte një trill, porse
një dëshmi e pakundërshtueshme  e ekzistencës
së legjionarëve
dhe ta përdornin më vonë në debatet e gjata me
                        skeptikët.
“E ç’mesazh?” -  pyesnin ata, në kafenetë e mbushura
 me tym. “Ç’ duan të na thonë
pas mijëra  vjetësh?”  Të ndarë në pro e kundër, duke
                        debatuar në faqe interneti, në chat-e, nëpër
forume portalesh, në E - Mail-e,
duke thirrur gjithshfarë argumentesh nga të gjitha  disiplinat,
nuk e kuptonin se, në fund të fundit, ata ishin shndërruar vetë
në legjionarë.

Sarandë, 2011

Nessun commento:

Posta un commento