........

martedì 9 aprile 2013

Vallja e Osman Takës


VALLJA E OSMAN TAKËS


Turqit loznin këmbëkryq te sheshi
dhe papritur nxeheshin e shanin
 se një ditë do ta kapnin patjetër,
do ta varnin te rrapi Osmanin.


Por ai dukej shpesh pranë avllive
sepse :s’i vinte mirë të fshihej,
vetëm plakat shihnin plot me frikë
andej nga loznin dominonë hafijet.


Për trupin e tij të bukur
këndonin kudo si për inat
dhe fustanellë e tij nëpër muzgje
gjumit të vajzave u vinte flakë.


Atij s’i vinte mirë të fshihej
dhe shpesh i binin në gjurmë,
gjersa vërtet e kapën hafijet
te flinte. në gjumë.


Atë natë ishte rrojtur e larë
dhe ecte mes ushtarëve i bukur.
Korba, thoshinin vajzat, do ta varin,
 si i qeshet kështu gjithë rrugës?


Dhe u mblodhën shumë njerëz atë ditë n
ga brigjet e mbushur me ullinj.
Dhe rrapi i trishtuar hidhte fletët
në vend të lotëve të tij.


«Ç’dëshiron, i thanë, para vdekjes,
para se buzëqeshja të të jetë nxirë,
ne edhe lëkurën do të ta marrim
se ke lëkurë të mirë.»

Djalë krenar, që për trupin tënd të bukur
anembanë këndohej në Çamëri,
«lermëni, the, të hedh një valle,
të derdh dufin që kam në gji.» 

Ç.’qe ajo valle, Osman, ç’qe
që turqit për xhind të kujtuan
dhe litarin asnjëri s’e mori,
asnjërit is’i bënin duart?


Dhe u futën në valle atëherë
ç’qenë shqiptarë te sheshi,
 sikur u ngritën papritur
dallgë të mëdha deti.


Dhe iu përkul si një urë Osmani
vetëm popullit të tij
dhe ndjente mbi gjoks se si hapat
çapiteshin për në liri. 


Nessun commento:

Posta un commento