........

venerdì 21 ottobre 2016

Ruajtësi i zjarrit RUAJTËSI I ZJARRIT

Në lashtësi vija i ngathët, ëndërrues,
dhe vëllezërit nuk më merrnin në gjueti,
po më linin te shpella si ruajtës të zjarrit,
që ditë e natë të mos fikej.

Kur ktheheshin me trofetë e shumta,
vinin në zjarr drerët për t’u pjekur.
Shpella  kundërmonte erën e mishit
dhe aventurat e tyre.

Lëkurët me brirët e degëzuar
i varnin në paretet prej guri,
ku përfytyroja përmes flakëve,
si në një ekran
pyllin, shigjetat,
rënkimin e kafshëve,  
brohoritjet e gjuetarëve.

Më pas, me lëngjet e bimëve,
që veç unë i dija,
vizatoja në mure skena gjuetie,
me drerë që u rritja së tepërmi brirët,
si shandanët që ende s’ ishin shpikur.

Kur nisëm të ndërtonim tempujt e parë
shtroja mozaikë
me motive nga fauna dhe flora,
pa harruar motivet surrealiste
të legjendave e të miteve.

Gdhendja statujat e perëndive,
shkallët e amfiteatrove,
portat e mëdha të qyteteve
me luanë dhe dragonj sipër tyre.

Dhe e kuptova  sa  dobi 
pati zjarri që mbajta ndezur,
zjarri që digjej brenda meje,
duke shtyrë mijëvjeçarët.

Nessun commento:

Posta un commento