........

giovedì 19 dicembre 2013

Vetmi kozmikeVETMI  KOZMIKE

Jam i spërkatur nga vegime qytetërimesh të largëta,
nga ciatja e sinjaleve të tyre manjetike,
nga modulet që lëshojnë qëniet inteligjente të dherave të
tjera  për tu identifikuar tek unë,
nga sistemet e tyre fluturuese që depërtojnë atmosferën
dhe studiojnë mënyrën time të jetesës.

Rrotull meje vërtiten disqe fluturues,
ulen në periferi të qyteteve,
lenë gjurmët e tyre në barin e përcëlluar të lëndinave,
ngihen sërish e zhduken duke lënë mbrapa
një fjollë drite të panjohur,
dëshmi të papërcaktuara kozmike,
silueta jashtëtokësorësh kuriozë.

Një ditë prej ditësh
do të ulem me ta,
si me fqinjtë e pallatit
dhe do të qajmë hallet e hapësirave që na rrethojnë.

Do të shkëmbejmë teknologjitë si cigaret,
pa diskutuar të drejtat për licensat, për autorësinë,
nuk do të flasim për luftrat, për ideologjitë,
për armët e shkatërrimit në masë, atomin, lëndët kimike,
për armiqësitë, për papajtueshmërinë e besimeve,
si një e keqe që na ka pllakosur prej shekujsh
këtu në tokën tonë.

Do të shënojmë me kujdes arritjet e tyre  në fushat e
e ndryshme të shkencës,
do të hetojmë mënyrën e tyre të jetesës,
në se rrojnë në qytete si tonat, 
ushqimet që konsumojnë,
në se kanë nepset tona, veset,
në se dashurojnë,
në se urrejnë.  Si e kanë të organizuar jetën sociale?
A kanë formacione shtetërore, politikanë,
hierarki burokratike, korrupsion?

A kanë artistë, vepra arti, romane, poezi, filma,
pasarela mode, bordello, drogë, gjeneralë?

A shkojnë në stadiume, a venë baste? Çfarë lloj sportesh
aplikojnë? A zihen rreth një topi, a rendin pas idhujve
që fitojnë miliarda?

Digjem nga kurioziteti për qeniet e largëta inteligjente
që duket se po shfaqen rrotull meje.


Vetmisë kozmike po i vjen fundi.

Nessun commento:

Posta un commento