........

mercoledì 4 settembre 2013

Pse ndodh?PSE NDODH
Çfarë urdhëri shpirtëror na bën t’i marrim në mbrojtje
shfaqjet e gjenisë së largët të njeriut? Pse na prek më shumë
                        foshnjëria se përsosmëria e tij?

Qëndrojmë  para një vazoje qeramike  të sapo nxjerrë nga
 harrimi, me skena
të turpëshme të inçizuara në të,
si para një reviste pornografike të lashtësisë.


Sa herë ndalim para një vepre antike të dëmtuar nga koha, të 
restauruar pastaj me kujdes
 nga specialistët
zëmë e komentojmë me zjarr fragmentet e skenave        
 të inçizuara
                        në to. Po pse ndodh
që ky entusiazëm të mos shpërthejë kur gjendemi para veprave 
të epokave të mëvonëshme që shkëlqejnë në dritën e diellit me 
plotërinë dhe artin e tyre?


Pse edhe kur jemi para një vegle prej bronxi, një maje heshte,
një përkrenareje ilire, para mureve mbrojtëse të një qyteti
ndjejmë më shumë kërshëri se sa kur jemi para një kompjuteri,
para skafandrit të një kozmonauti, apo sistemeve të
 sofistifikuara të raketave?

2012

Nessun commento:

Posta un commento